Skip to main content

10. Maak een gebruiksvriendelijke 404 pagina

Gebruiksvriendelijke 404 pagina

Een 404 pagina kan een vervelende verrassing zijn voor de gebruiker.

Een pagina die niet gevonden kan worden, kan de gebruiker laten denken dat de website niet goed werkt.

Maar het is mogelijk om van deze frustrerende ervaring een positieve te maken.

In dit artikel gaan we in op hoe je een 404 pagina kunt maken die gebruiksvriendelijk is voor de gebruiker.

We bespreken waarom een goede 404 pagina belangrijk is, enkele voorbeelden van leuke en gebruiksvriendelijke 404 pagina's in Nederland en de belangrijke elementen van een goede 404 pagina.

Waarom is een goede 404 pagina belangrijk?

Een 404 pagina kan de gebruikerservaring van je website flink beïnvloeden. Als de gebruiker geen goede feedback krijgt over wat er gebeurt, kan dit leiden tot frustratie en uiteindelijk zelfs tot het verlaten van de website. Een goede 404 pagina biedt de gebruiker een alternatieve weg om verder te gaan op de website en kan zelfs bijdragen aan de branding van de website.

Voorbeelden van leuke en gebruiksvriendelijke 404 pagina's in Nederland

In Nederland zijn er genoeg voorbeelden van leuke en gebruiksvriendelijke 404 pagina's te vinden.

Een goed voorbeeld is de 404 pagina van Coolblue. Deze pagina toont een afbeelding van een bergbeklimmer die zijn weg probeert te vinden op een berg, met als tekst "Oeps! Deze pagina is zoekgeraakt in de bergen". De afbeelding en de tekst sluiten aan bij de branding van Coolblue en geven de gebruiker een gevoel van humor.

Een ander goed voorbeeld is de 404 pagina van bol.com. Deze pagina toont een afbeelding van een kat die vastzit in een doos, met als tekst "Deze pagina is even zoek". De afbeelding en de tekst zijn grappig en luchtig en zorgen ervoor dat de gebruiker niet gefrustreerd raakt.

Elementen van een goede 404 pagina

Een goede 404 pagina bevat enkele belangrijke elementen. Hieronder bespreken we deze elementen.

Duidelijkheid

Een goede 404 pagina geeft de gebruiker duidelijke feedback over wat er gebeurt. De gebruiker moet weten dat de pagina niet gevonden kan worden en waarom dit het geval is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een korte en duidelijke tekst.

Alternatieve opties

Een goede 404 pagina biedt de gebruiker alternatieve opties om verder te gaan op de website. Dit kan bijvoorbeeld door middel van links naar andere pagina's of door middel van zoekopties.

Branding

Een goede 404 pagina sluit aan bij de branding van de website. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kleurgebruik, afbeeldingen of teksten die aansluiten bij de branding.

Humor

Een goede 404 pagina kan humor bevatten. Dit kan ervoor zorgen dat de gebruiker niet gefrustreerd raakt en zelfs een positieve ervaring heeft.

Conclusie

Een goede 404 pagina is belangrijk voor de gebruikerservaring van je website. Het biedt de gebruiker duidelijke feedback over wat er gebeurt en biedt alternatieve opties om verder te gaan op de website. Door gebruik te maken van branding en humor kan een 404 pagina zelfs bijdragen aan de positieve beleving van de website. In Nederland zijn er genoeg voorbeelden te vinden van leuke en gebruiksvriendelijke 404 pagina's die aansluiten bij de branding van de website en de gebruiker een positieve ervaring geven.

FAQs

 1. Wat is een 404 pagina?

  Een 404 pagina is een foutpagina die verschijnt wanneer de gebruiker een pagina probeert te openen die niet kan worden gevonden.

 2. Waarom is een goede 404 pagina belangrijk?

  Een goede 404 pagina geeft de gebruiker duidelijke feedback over wat er gebeurt en biedt alternatieve opties om verder te gaan op de website. Dit kan bijdragen aan de gebruikerservaring van de website.

 3. Moet een 404 pagina humor bevatten?

  Een 404 pagina hoeft geen humor te bevatten, maar het kan wel bijdragen aan een positieve ervaring voor de gebruiker.

 4. Wat zijn de belangrijke elementen van een goede 404 pagina?

  Een goede 404 pagina bevat duidelijkheid, alternatieve opties, branding en eventueel humor.

 5. Kunnen er ook nadelen zijn aan een 404 pagina?

  Een 404 pagina kan soms leiden tot een verlies aan gebruikers op de website als de gebruiker geen duidelijke feedback krijgt over wat er gebeurt. Daarom is het belangrijk om een goede 404 pagina te hebben die de gebruiker alternatieve opties biedt.


Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd