Skip to main content

06. Wel WWW of geen WWW in de domeinnaam?

Wel of geen WWW in de domeinnaam

Als je een website start, is het belangrijk om te beslissen of je de www-prefix in je domeinnaam wilt opnemen of niet.

Deze beslissing kan invloed hebben op de manier waarop je website wordt gevonden en hoe deze wordt weergegeven in zoekresultaten.

En als je een keuze hebt gemaakt, zorg dan ook dat dit consequent wordt toegepast!

Wat is WWW?

WWW staat voor World Wide Web en is een prefix die wordt gebruikt in webadressen om aan te geven dat het adres verwijst naar een website.

Vroeger werd het vaak gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende soorten internetdiensten, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk gezien als een optionele prefix voor websites.

Als je ervoor kiest om WWW in je domeinnaam op te nemen, wordt je website weergegeven als www.jouwdomeinnaam.nl.
Als je ervoor kiest om WWW niet te gebruiken, wordt je website weergegeven als jouwdomeinnaam.nl.

Voor- en nadelen van WWW in je domeinnaam

Voordelen van WWW

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van WWW in je domeinnaam is dat het een vertrouwde en herkenbare notatie is voor veel internetgebruikers. Het kan je website er professioneler en betrouwbaarder laten uitzien.

Daarnaast kan het gebruik van WWW ook voordelig zijn voor technische doeleinden.

Zo kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om cookies te laten werken op verschillende subdomeinen van je website, zoals www.jouwdomeinnaam.nl en shop.jouwdomeinnaam.nl.

Nadelen van WWW

Een van de nadelen van het gebruik van WWW is dat het mogelijk extra tijd kost om je domeinnaam in te typen, vooral op mobiele apparaten.

Dit kan een negatieve invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Daarnaast kan het gebruik van WWW ook problemen opleveren met SEO.

Als je website zowel met als zonder WWW toegankelijk is, kan dit leiden tot duplicatie van content en kan het lastiger zijn om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Hoe kies je de beste optie voor jouw website?

Bij het kiezen tussen wel of geen WWW in je domeinnaam, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden.

Overweeg de branding van je website

Als je een bestaande website hebt met een bekende domeinnaam, kan het veranderen van de WWW-prefix mogelijk schadelijk zijn voor je mer

k. Mensen zijn gewend om jouw website te vinden met een bepaalde notatie en het veranderen hiervan kan leiden tot verwarring en verlies van bezoekers.

Als je een nieuwe website start, is het belangrijk om na te denken over de branding van je website en hoe je wilt dat deze wordt weergegeven aan gebruikers. Als je een professionele uitstraling wilt hebben en je domeinnaam is nog niet zo bekend, kan het gebruik van WWW in je domeinnaam voordelig zijn.

Denk aan de gebruiksvriendelijkheid

Een belangrijke overweging bij het kiezen tussen wel of geen WWW is de gebruiksvriendelijkheid. Als je ervoor kiest om WWW te gebruiken, moeten gebruikers meer typen om je website te bereiken, wat kan leiden tot frustratie en een slechte gebruikerservaring.

Aan de andere kant kan het gebruik van WWW nuttig zijn als je website subdomeinen heeft, zoals shop.jouwdomeinnaam.nl of blog.jouwdomeinnaam.nl. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat cookies werken op alle subdomeinen, en het gebruik van WWW kan dit vereenvoudigen.

Kijk naar SEO

Het gebruik van WWW kan van invloed zijn op de manier waarop zoekmachines je website indexeren en weergeven in zoekresultaten. Als je website toegankelijk is met zowel www als zonder www, kan dit leiden tot duplicatie van content en kan het lastiger zijn om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Als je echter ervoor kiest om slechts één notatie te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de andere notatie automatisch wordt omgeleid naar de correcte versie van je website. Dit kan worden bereikt met behulp van een 301-redirect.

Conclusie

Of je nu wel of geen WWW in je domeinnaam gebruikt, het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Het gebruik van WWW kan nuttig zijn voor branding en technische doeleinden, maar kan leiden tot een slechtere gebruikservaring en problemen met SEO.

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van je website en wat het beste is voor jouw gebruikers en merk.

Veelgestelde vragen

 1. Wat betekent WWW in een domeinnaam?

  WWW staat voor World Wide Web en wordt gebruikt om aan te geven dat een adres verwijst naar een website.

 2. Moet ik WWW in mijn domeinnaam opnemen?

  Dit hangt af van de specifieke behoeften van je website. Het gebruik van WWW kan nuttig zijn voor branding en technische doeleinden, maar kan ook leiden tot een slechtere gebruikservaring en problemen met SEO.

 3. Welke versie van mijn website moet ik indexeren in zoekmachines?

  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat slechts één versie van je website wordt geïndexeerd in zoekmachines en dat de andere versie automatisch wordt omgeleid naar de correcte versie. Dit kan worden bereikt met behulp van een 301-redirect.

 4. Kan ik beide versies van mijn website toegankelijk maken in zoekmachines?

  Het is mogelijk om zowel www als non-www toegankelijk te maken voor gebruikers, maar dit kan leiden tot duplicatie van content en problemen met SEO. Het is daarom aan te raden om slechts één versie van je website te indexeren in zoekmachines.

 5. Is het moeilijk om van WWW naar non-WWW over te schakelen of andersom?

  Het veranderen van de WWW-prefix in je domeinnaam kan technisch uitdagend zijn en kan leiden tot problemen met branding en SEO. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over deze beslissing voordat je een keuze maakt. Als je besluit om te veranderen, is het aan te raden om een 301-redirect te gebruiken om ervoor te zorgen dat gebruikers en zoekmachines worden omgeleid naar de nieuwe versie van je website.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd