Skip to main content

09. Wel of geen korte URLs voor SEO?

Gebruik Korte URLs

URLs zijn belangrijk bij het behalen van hoge posities van je website in de zoekresultaten.

Maar wat is nu de beste URL-structuur voor SEO?

Moet je kiezen voor korte URLs of maakt het niet uit?

Ontdek de voor- en nadelen van korte URLs voor SEO en leer hoe je jouw URLs kunt controleren met WebSite Auditor.

Over het algemeen geldt dat korte URLs beter leesbaar zijn voor gebruikers en gemakkelijker te onthouden zijn. Ze kunnen ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring omdat de pagina sneller kan laden. Aan de andere kant kunnen lange URLs specifieker zijn en meer relevante zoekwoorden bevatten.

Wat zijn URLs en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Voordat we ingaan op de vraag of korte URLs beter zijn voor SEO dan lange URLs, is het belangrijk om te begrijpen wat URLs zijn en waarom ze belangrijk zijn voor SEO.

Een URL (Uniform Resource Locator) is het webadres van een pagina op het internet. Een URL bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het protocol (http of https), de domeinnaam en het pad naar de specifieke pagina op de website.

Voor zoekmachines zijn URLs belangrijk omdat ze een indicatie geven van waar de pagina over gaat. Door het analyseren van de URL kunnen zoekmachines bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor de pagina en waar deze pagina in de zoekresultaten moet worden weergegeven.

Zijn korte URLs beter voor SEO dan lange URLs?

Nu we weten waarom URLs belangrijk zijn voor SEO, is het tijd om de vraag te beantwoorden of korte URLs beter zijn voor SEO dan lange URLs.

Het antwoord is niet eenduidig. Er zijn voor- en nadelen aan beide opties.

Voordelen van korte URLs voor SEO

Een van de voordelen van korte URLs is dat ze over het algemeen beter leesbaar zijn voor gebruikers. Mensen kunnen gemakkelijker zien waar de pagina over gaat als de URL kort en duidelijk is.

Een ander voordeel van korte URLs is dat ze vaak gemakkelijker te onthouden zijn dan lange URLs. Als mensen de URL van jouw pagina gemakkelijk kunnen onthouden, is de kans groter dat ze deze later opnieuw bezoeken of delen met anderen.

Tot slot kunnen korte URLs ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Als de URL kort is, duurt het laden van de pagina over het algemeen sneller, wat de gebruikerservaring ten goede komt.

Nadelen van korte URLs voor SEO

Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van korte URLs voor SEO. Een van de nadelen is dat het lastiger kan zijn om relevante zoekwoorden op te nemen in de URL als deze kort is. Dit kan ertoe leiden dat de pagina minder goed scoort in de zoekresultaten.

Een ander nadeel van korte URLs is dat ze minder specifiek kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt met verschillende categorieën, is het lastiger om duidelijk te maken welke categorie de pagina behoort als de URL erg kort is.

Tot slot kunnen korte URLs ook minder uniek zijn dan lange URLs. Als je bijvoorbeeld alleen gebruik maakt van cijfers als URL, kan het zijn dat deze cijfers ook voorkomen in de URLs van andere pagina's op je website.

Voordelen van lange URLs voor SEO

Een van de voordelen van lange URLs is dat het gemakkelijker is om relevante zoekwoorden op te nemen in de URL. Hierdoor kunnen zoekmachines beter begrijpen waar de pagina over gaat en de pagina hoger laten scoren in de zoekresultaten.

Een ander voordeel van lange URLs is dat ze specifieker kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, is het gemakkelijker om te zien welke categorie de pagina behoort als de URL lang is.

Tot slot kunnen lange URLs ook unieker zijn dan korte URLs. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van woorden in plaats van cijfers in de URL, is de kans kleiner dat deze woorden ook voorkomen in de URLs van andere pagina's op je website.

Nadelen van lange URLs voor SEO

Een nadeel van lange URLs is dat ze over het algemeen minder leesbaar zijn voor gebruikers. Lange URLs kunnen er onaantrekkelijk uitzien en moeilijk te onthouden zijn.

Een ander nadeel van lange URLs is dat ze soms te veel informatie bevatten. Als de URL te lang is, kan het voor zoekmachines moeilijker zijn om te begrijpen waar de pagina over gaat.

Tot slot kunnen lange URLs ook leiden tot technische problemen. Als de URL te lang is, kan het zijn dat deze niet volledig wordt weergegeven in zoekresultaten of in de browser.

Hoe controleer je jouw URLs met WebSite Auditor?

Nu je meer weet over de voor- en nadelen van korte en lange URLs voor SEO, is het belangrijk om te controleren of jouw URLs voldoen aan de beste praktijken voor SEO. Dit kun je doen met WebSite Auditor.

WebSite Auditor is een SEO-tool die je helpt om verschillende aspecten van je website te optimaliseren, waaronder de URLs. Met deze tool kun je jouw URLs controleren op verschillende factoren, zoals lengte, relevantie en uniciteit.

Controleer jouw URLs mbv WebSite Auditor

 1. Download en installeer WebSite Auditor op jouw computer.
 2. Open de tool en voer de URL van jouw website in.
 3. Klik op de knop 'Site Structure' en vervolgens op 'Pages'.
 4. Zoek naar de URL die je wilt controleren en klik erop.
 5. Klik op de knop 'Content Analysis' en vervolgens op 'SEO'.
 6. Scroll naar beneden en bekijk de analyse van de URL.

Op deze manier kun je jouw URLs controleren en optimaliseren voor SEO.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of korte URLs beter zijn voor SEO dan lange URLs is niet eenduidig. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke situatie van jouw website en te bepalen welke optie het beste werkt voor jou.

Met WebSite Auditor kun je jouw URLs controleren op verschillende factoren, zoals lengte, relevantie en uniciteit. Op deze manier kun je jouw URLs optimaliseren voor SEO en de positie van jouw website in de zoekresultaten verbeteren.

FAQs Korte of Lange URLs

 1. Is het beter om korte of lange URLs te gebruiken voor SEO?

  Het antwoord is niet eenduidig. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke situatie van jouw website en te bepalen welke optie het beste werkt voor jou.

 2. Wat zijn de voordelen van korte URLs voor SEO?

  Een van de voordelen van korte URLs is dat ze over het algemeen beter leesbaar zijn voor gebruikers. Mensen kunnen gemakkelijker zien waar de pagina over gaat als de URL kort en duidelijk is. Daarnaast zijn korte URLs vaak gemakkelijker te onthouden en kunnen ze bijdragen aan een betere gebruikerservaring.

 3. Wat zijn de nadelen van lange URLs voor SEO?

  Een nadeel van lange URLs is dat ze over het algemeen minder leesbaar zijn voor gebruikers. Lange URLs kunnen er onaantrekkelijk uitzien en moeilijk te onthouden zijn. Daarnaast bevatten lange URLs soms te veel informatie, wat het voor zoekmachines moeilijker kan maken om te begrijpen waar de pagina over gaat.

 4. Hoe kan ik mijn URLs controleren met WebSite Auditor?

  Om jouw URLs te controleren met WebSite Auditor, volg je de volgende stappen: 1) Download en installeer WebSite Auditor op jouw computer. 2) Open de tool en voer de URL van jouw website in. 3) Klik op de knop 'Site Structure' en vervolgens op 'Pages'. 4) Zoek naar de URL die je wilt controleren en klik erop. 5) Klik op de knop 'Content Analysis' en vervolgens op 'SEO'. 6) Scroll naar beneden en bekijk de analyse van de URL.

 5. Hoe kan ik mijn URLs optimaliseren voor SEO?

  Om jouw URLs te optimaliseren voor SEO, is het belangrijk om te zorgen dat ze relevant zijn voor de pagina en gemakkelijk te begrijpen zijn voor zoekmachines. Je kunt bijvoorbeeld relevante zoekwoorden opnemen in de URL en zorgen dat deze kort en duidelijk is. Met behulp van een tool als WebSite Auditor kun je jouw URLs controleren en optimaliseren voor SEO.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd