Skip to main content

04. gebruik robots.txt voor betere zoekmachine indexatie

Als website-eigenaar is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zoekmachines de pagina's van je website snel kunnen vinden en indexeren.

Dit kan worden bereikt met behulp van een bestand genaamd "robots.txt".

In dit artikel zullen we bespreken wat robots.txt is en hoe het kan worden gebruikt om de indexatie van je website te versnellen.

 

Wat is robots.txt?

Robots.txt is een tekstbestand dat op de root-directory van een website wordt geplaatst. Het bestand geeft instructies aan zoekmachines over welke pagina's ze wel en niet mogen crawlen. Het bestand kan ook worden gebruikt om de frequentie te bepalen waarmee zoekmachines pagina's van je website crawlen.

Hoe robots.txt te gebruiken voor snellere indexatie

Het gebruik van robots.txt kan de indexatie van je website versnellen door zoekmachines te helpen snel de pagina's te vinden die je wilt indexeren. Hier zijn enkele tips om robots.txt effectief te gebruiken:

1. Sta zoekmachines toe om je hele site te crawlen

In de robots.txt, moet je ervoor zorgen dat zoekmachines worden toegestaan om je hele site te crawlen. Dit kan worden bereikt door de volgende regel toe te voegen:

User-agent: * Disallow:

Hiermee wordt zoekmachines toegestaan om alle pagina's van je website te crawlen.

2. Vermijd crawlfouten

Als er pagina's zijn die je niet wilt dat zoekmachines crawlen, moet je deze pagina's expliciet uitsluiten in de robots.txt. Dit voorkomt crawlfouten en zorgt ervoor dat zoekmachines zich richten op de pagina's die je wel wilt indexeren.

3. Verminder de tijd tussen crawls

Als je regelmatig nieuwe inhoud op je website plaatst, wil je ervoor zorgen dat zoekmachines deze pagina's snel crawlen. Dit kan worden bereikt door de volgende regel toe te voegen:

User-agent: * Crawl-delay: 5

Hiermee wordt de tijd tussen crawls verminderd tot 5 seconden. Dit zorgt ervoor dat nieuwe inhoud snel wordt geïndexeerd.

4. Blokkeer toegang tot bepaalde pagina's

Als er pagina's zijn die je niet wilt dat zoekmachines crawlen, kun je deze pagina's uitsluiten met de volgende regel:

User-agent: * Disallow: /mappen/paginas/

Hiermee worden alle pagina's die zich in de "mappen/paginas/"-map bevinden uitgesloten van crawlen.

Hoe WebSite Auditor kan helpen bij jouw robots.txt

WebSite Auditor is een krachtige SEO-tool die je kunt gebruiken om je website te analyseren en te optimaliseren. Het biedt een aantal functies om je robots.txt-bestand te beheren en te optimaliseren.

Hier zijn de stappen om WebSite Auditor te gebruiken voor de robots.txt:

 1. Start WebSite Auditor en open je project.

 2. Klik op "Pagina's" in het linkerdeelvenster en selecteer "Website Tools >> Robots.txt" in de bovenste menubalk.

 3. Controleer of je robots.txt-bestand correct is geconfigureerd. Als er problemen zijn, zal WebSite Auditor deze aangeven en kun je deze oplossen.

 4. Als je je robots.txt-bestand wilt aanpassen, kun je op de knop "Bewerken" klikken en de wijzigingen aanbrengen die je wilt.

 5. Als je wilt controleren of je wijzigingen correct zijn geïmplementeerd, kun je op de knop "Controleren" klikken en WebSite Auditor zal je robots.txt-bestand controleren op eventuele problemen.

 6. Als je tevreden bent met je robots.txt-bestand, kun je op de knop "Opslaan" klikken om de wijzigingen op te slaan.

 7. Herhaal deze stappen regelmatig om ervoor te zorgen dat je robots.txt-bestand up-to-date blijft en goed is geconfigureerd.

WebSite Auditor is een handige tool om je robots.txt-bestand te beheren en te optimaliseren.

Het biedt gedetailleerde informatie en waarschuwingen over eventuele problemen met je robots.txt-bestand en biedt ook de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen en deze te verifiëren.

Door regelmatig je robots.txt-bestand te controleren en bij te werken met behulp van WebSite Auditor, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines snel en efficiënt je website kunnen crawlen en indexeren.

Conclusie

Het gebruik van robots.txt is een belangrijk hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zoekmachines je website snel kunnen crawlen en indexeren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zoekmachines toestemming hebben om je hele website te crawlen en dat er geen crawlfouten optreden. Met behulp van de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je website snel wordt geïndexeerd.

Veelgestelde vragen

 1. Wat gebeurt er als ik mijn hele website blokkeer met robots.txt?

  Als je je hele website blokkeert met robots.txt, kunnen zoekmachines geen pagina's van je website crawlen en indexeren. Dit kan leiden tot een lagere zichtbaarheid in zoekmachines en kan zelfs leiden tot het verwijderen van je website uit zoekresultaten.
 2. Hoe kan ik controleren of mijn robots.txt-bestand correct is geconfigureerd?

  Je kunt de Google Search Console gebruiken om te controleren of je robots.txt-bestand correct is geconfigureerd. De Search Console kan je helpen om eventuele fouten op te sporen en op te lossen.
 3. Moet ik mijn robots.txt-bestand regelmatig updaten?

  Als je nieuwe pagina's aan je website toevoegt of pagina's verwijdert, moet je je robots.txt-bestand updaten om ervoor te zorgen dat zoekmachines toegang hebben tot de juiste pagina's.
 4. Kan robots.txt worden gebruikt om zoekmachines te blokkeren?

  Ja, robots.txt kan worden gebruikt om zoekmachines te blokkeren. Als je bepaalde pagina's wilt verbergen voor zoekmachines, kun je deze pagina's uitsluiten in het robots.txt-bestand.
 5. Moet ik me zorgen maken over hackers die mijn robots.txt-bestand wijzigen?

  Ja, hackers kunnen je robots.txt-bestand wijzigen om zoekmachines te blokkeren of om kwaadaardige inhoud te verbergen. Het is belangrijk om je robots.txt-bestand regelmatig te controleren op ongeautoriseerde wijzigingen.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd