Skip to main content

22. Analyseer en verbeter de huidige backlinks

Analyseer en verbeter jouw backlinks

Als eigenaar van een website wil je dat jouw site goed gevonden wordt in de zoekresultaten.

Een belangrijke factor daarbij is het backlinkprofiel van jouw website.

Het aantal en de kwaliteit van de backlinks zijn namelijk belangrijk voor de ranking van jouw site in Google.

Maar hoe verbeter je de kwaliteit van jouw backlinks?

Ontdek hoe je SEO SpyGlass kunt gebruiken om jouw backlinks te analyseren en te verbeteren.

Waarom is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit?

Voordat we ingaan op hoe je de kwaliteit van jouw backlinks kunt verbeteren, is het belangrijk om te begrijpen waarom kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Een backlink van hoge kwaliteit heeft namelijk meer waarde dan honderd backlinks van lage kwaliteit. Dit heeft te maken met het feit dat Google kijkt naar de relevantie en autoriteit van de site waar de backlink vandaan komt. Een backlink van een autoritaire en relevante site heeft meer waarde dan een backlink van een lage kwaliteit site. Daarnaast kan een teveel aan lage kwaliteit backlinks zelfs schadelijk zijn voor de ranking van jouw site.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van jouw backlinkprofiel?

Voordat je kunt beginnen met het verbeteren van jouw backlinkprofiel, is het belangrijk om te weten hoe je de kwaliteit van jouw huidige backlinks kunt beoordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die je kunt gebruiken bij het beoordelen van jouw backlinkprofiel:

Herkomst van de link

De herkomst van de link is een belangrijke factor bij het beoordelen van de kwaliteit van de link. Een backlink van een relevante en autoritaire site heeft meer waarde dan een backlink van een lage kwaliteit site. Daarnaast is het belangrijk dat de site waar de backlink vandaan komt, relevant is voor jouw site.

Google PageRank

De Google PageRank is een score die Google geeft aan een site op basis van de autoriteit en relevantie van de site. Hoe hoger de PageRank van de site waar de backlink vandaan komt, hoe meer waarde de backlink heeft.

Leeftijd van de link

Een oudere link heeft over het algemeen meer waarde dan een nieuwe link. Dit heeft te maken met het feit dat oudere links meer tijd hebben gehad om autoriteit op te bouwen.

Aantal uitgaande links van de pagina

Een backlink van een pagina met weinig uitgaande links heeft meer waarde dan een backlink van een pagina met veel uitgaande links. Dit komt doordat de linkjuice (de waarde die een pagina doorgeeft aan de links die erop staan) verdeeld wordt over alle uitgaande links op de pagina.

GEO Locatie van de link

Een backlink van een site uit hetzelfde land als jouw site heeft meer waarde dan een backlink van een site uit een ander land. Dit heeft te maken met het feit dat Google de relevantie van een site voor een bepaald land hoger inschat als de site uit dat land komt.

Zoekwoord gebruik in de link anker teksten

De anker tekst (de tekst waarop de backlink is geplaatst) is ook een belangrijke factor bij het beoordelen van de kwaliteit van de link. Het is belangrijk dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden, wordt gebruikt in de anker tekst van de backlink.

Dofollow vs Nofollow

Een dofollow backlink geeft linkjuice door aan de site waar de backlink naartoe wijst. Een nofollow backlink geeft geen linkjuice door. Dofollow backlinks hebben daarom meer waarde dan nofollow backlinks.

Hoe gebruik je SEO SpyGlass om jouw backlinks te analyseren?

SEO SpyGlass is een tool waarmee je jouw backlinks kunt analyseren. Je kunt de tool gebruiken om inzicht te krijgen in de kwaliteit van jouw backlinks en om te zien waar je eventueel kunt verbeteren. Hieronder bespreken we hoe je SEO SpyGlass kunt gebruiken om jouw backlinks te analyseren:

Stap 1: Download SEO SpyGlass

Je kunt SEO SpyGlass downloaden van de website van de ontwikkelaar. De tool is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Stap 2: Voeg jouw website toe

Open SEO SpyGlass en voeg jouw website toe aan de tool. SEO SpyGlass zal nu alle backlinks van jouw site ophalen.

Stap 3: Analyseer jouw backlinks

SEO SpyGlass zal nu alle backlinks van jouw site analyseren en beoordelen op basis van de factoren die we hierboven hebben besproken. Je kunt nu inzicht krijgen in de kwaliteit van jouw backlinks en zien waar je eventueel kunt verbeteren.

Stap 4: Maak een actieplan

Op basis van de analyse van jouw backlinks kun je nu een actieplan maken om de kwaliteit van jouw backlinks te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om links te verwijderen van lage kwaliteit sites of juist nieuwe backlinks te verkrijgen van relevante en autoritaire sites.

Hoe verbeter je de kwaliteit van jouw backlinks?

Nu je inzicht hebt in de kwaliteit van jouw backlinks, is het tijd om te kijken hoe je de kwaliteit van jouw backlinks kunt verbeteren. Hieronder bespreken we een aantal manieren om de kwaliteit van jouw backlinks te verbeteren:

Verwijder links van lage kwaliteit sites

Als je backlinks hebt van lage kwaliteit sites, kun je overwegen om deze links te verwijderen. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de ranking van jouw site. Je kunt de eigenaar van de site waar de backlink vandaan komt benaderen en vragen om de link te verwijderen. Als dit niet mogelijk is, kun je de link disavowen in Google Search Console.

Verkrijg nieuwe backlinks van relevante en autoritaire sites

Een goede manier om de kwaliteit van jouw backlinks te verbeteren, is door nieuwe backlinks te verkrijgen van relevante en autoritaire sites. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gastblogs te schrijven voor andere sites of door samen te werken met andere websites in jouw niche.

Gebruik de juiste ankerteksten

Zorg ervoor dat de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden, gebruikt worden in de anker tekst van de backlink. Dit geeft de backlink meer waarde voor jouw site.

Monitor jouw backlinkprofiel regelmatig

Het is belangrijk om jouw backlinkprofiel regelmatig te monitoren en te blijven werken aan de kwaliteit van jouw backlinks. Gebruik bijvoorbeeld SEO SpyGlass om jouw backlinks te analyseren en te zien waar je eventueel kunt verbeteren.

Conclusie

Een goed backlinkprofiel is belangrijk voor de ranking van jouw site in Google. Het is daarom belangrijk om te werken aan de kwaliteit van jouw backlinks. Met behulp van SEO SpyGlass kun je jouw backlinks analyseren en zien waar je eventueel kunt verbeteren. Zorg ervoor dat je backlinks hebt van relevante en autoritaire sites en dat de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden, gebruikt worden in de anker tekst van de backlink. Monitor jouw backlinkprofiel regelmatig en blijf werken aan de kwaliteit van jouw backlinks.

FAQ

 1. Wat is een backlinkprofiel?

  Een backlinkprofiel is een verzameling van alle backlinks die verwijzen naar jouw website.

 2. Waarom is de kwaliteit van backlinks belangrijk?

  De kwaliteit van backlinks is belangrijk omdat Google kijkt naar de relevantie en autoriteit van de site waar de backlink vandaan komt.

 3. Wat is SEO SpyGlass?

  SEO SpyGlass is een tool waarmee je jouw backlinks kunt analyseren.

 4. Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn backlinks?

  Je kunt de kwaliteit van jouw backlinks verbeteren door links te verwijderen van lage kwaliteit sites en nieuwe backlinks te verkrijgen van relevante en autoritaire sites. Zorg ervoor dat de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden, gebruikt worden in de anker tekst van de backlink en monitor jouw backlinkprofiel regelmatig.

 5. Wat is het verschil tussen dofollow en nofollow backlinks?

  Een dofollow backlink geeft linkjuice door aan de site waar de backlink naartoe wijst. Een nofollow backlink geeft geen linkjuice door. Dofollow backlinks hebben daarom meer waarde dan nofollow backlinks.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd