Skip to main content

19. Gebruik zoekwoorden in bestandsnamen

Gebruik zoekwoorden in bestandsnamen

Als je op zoek bent naar manieren om je website te optimaliseren voor zoekmachines, dan is het belangrijk om te kijken naar alle verschillende aspecten van je site.

Een van de onderdelen die vaak over het hoofd wordt gezien, is de bestandsnaam van je afbeeldingen, video's en andere media.

Het gebruik van zoekwoorden in de bestandsnamen van je media kan helpen bij het verbeteren van je SEO-ranking en het vergroten van je zichtbaarheid op het web.

Ontdek dus snel hoe je zoekwoorden kunt gebruiken en verbeteren in de bestandsnamen van je media met behulp van WebSite Auditor.

Wat is WebSite Auditor?

WebSite Auditor is een SEO-tool die wordt gebruikt voor het analyseren van je website en het geven van suggesties voor verbetering. Het programma biedt een reeks functies die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines, waaronder het verbeteren van de bestandsnamen van je media.

Het belang van zoekwoorden in bestandsnamen

Wanneer je media bestanden op je website uploadt, is het belangrijk om zoekwoorden te gebruiken in de bestandsnaam. Dit is omdat zoekmachines niet alleen kijken naar de inhoud van je pagina's, maar ook naar de bestandsnamen van de media op de pagina's. Door relevante zoekwoorden in de bestandsnaam op te nemen, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar de media over gaat en deze beter matchen met zoekopdrachten van gebruikers.

Stap-voor-stap handleiding voor het gebruik van zoekwoorden in bestandsnamen met behulp van WebSite Auditor

Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding voor het gebruik van zoekwoorden in bestandsnamen met behulp van WebSite Auditor:

Stap 1: Voer een audit uit van je website

Om te beginnen, moet je een audit uitvoeren van je website met behulp van WebSite Auditor. Dit geeft je inzicht in de huidige staat van je website en waar verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Stap 2: Analyseer je media bestanden

Eenmaal in het programma, ga je naar het tabblad 'Contentanalyse' en kies je voor 'Media'. Hier zie je een lijst van alle media bestanden op je website, inclusief de bestandsnamen.

Stap 3: Identificeer zoekwoorden

Bekijk de lijst van media bestanden en identificeer zoekwoorden die relevant zijn voor de inhoud van de media. Deze zoekwoorden moeten ook overeenkomen met de zoekwoorden die worden gebruikt op de pagina waarop de media wordt weergegeven.

Stap 4: Hernoem je media bestanden

Selecteer een media bestand uit de lijst en klik op 'Hernoem'. Voeg relevante zoekwoorden toe aan de bestandsnaam en zorg ervoor dat de bestandsnaam kort en krachtig blijft. Herhaal deze stap voor alle media bestanden op je website.

Stap 5: Sla je wijzigingen op

Als je klaar bent met het hernoemen van al je media bestanden, sla je de wijzigingen op en upload je de nieuwe bestanden naar je website.

Voordelen van het gebruik van zoekwoorden in bestandsnamen

Het gebruik van zoekwoorden in de bestandsnamen van je media kan een aantal voordelen bieden, waaronder:

 • Betere zichtbaarheid op het web: door relevante zoekwoorden in de bestandsnamen op te nemen, vergroot je de kans dat jouw media wordt gevonden door gebruikers die zoeken naar gerelateerde onderwerpen.
 • Betere SEO-ranking: zoekmachines gebruiken bestandsnamen als een van de factoren bij het bepalen van de ranking van een pagina. Door relevante zoekwoorden in de bestandsnaam op te nemen, kan je SEO-ranking worden verbeterd.
 • Betere gebruikerservaring: wanneer je relevante zoekwoorden gebruikt in de bestandsnamen van je media, wordt het voor gebruikers gemakkelijker om te begrijpen waar de media over gaat en wat ze kunnen verwachten.

Tips voor het gebruik van zoekwoorden in bestandsnamen

Hier zijn enkele tips om het gebruik van zoekwoorden in bestandsnamen te optimaliseren:

 • Gebruik relevante zoekwoorden: zorg ervoor dat de zoekwoorden die je gebruikt relevant zijn voor de inhoud van de media en overeenkomen met de zoekwoorden die worden gebruikt op de pagina waarop de media wordt weergegeven.
 • Houd het kort en krachtig: maak de bestandsnaam niet te lang, maar zorg er wel voor dat deze kort en krachtig is en de inhoud van de media goed beschrijft.
 • Gebruik streepjes in plaats van underscores: bij het gebruik van meerdere woorden in een bestandsnaam, gebruik dan streepjes in plaats van underscores. Zoekmachines beschouwen streepjes als scheidingstekens tussen woorden, terwijl underscores als onderdeel van het woord worden beschouwd.
 • Gebruik geen stopwoorden: probeer stopwoorden zoals 'de', 'het' en 'een' te vermijden in de bestandsnaam, omdat deze geen toegevoegde waarde hebben voor zoekmachines.

Conclusie

Het gebruik van zoekwoorden in de bestandsnamen van je media kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om je SEO-ranking te verbeteren en je zichtbaarheid op het web te vergroten. Met behulp van WebSite Auditor kan je snel en gemakkelijk zoekwoorden toevoegen aan de bestandsnamen van al je media. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden gebruikt die overeenkomen met de inhoud van de media en de zoekwoorden die worden gebruikt op de pagina waarop de media wordt weergegeven. Met deze eenvoudige tips kan je jouw website optimaliseren voor zoekmachines en je online zichtbaarheid vergroten.

Veelgestelde vragen

 1. Moet ik de bestandsnamen van al mijn media wijzigen?

  Het is niet nodig om de bestandsnamen van alle media op je website te wijzigen, maar het kan wel nuttig zijn om te kijken naar de meest populaire pagina's op je website en te beginnen met het wijzigen van de bestandsnamen van de media op deze pagina's.

 2. Moet ik mijn bestaande media bestanden vervangen?

  Het is niet nodig om bestaande media bestanden te vervangen, je kunt gewoon de bestandsnamen wijzigen en de nieuwe bestanden uploaden naar je website.

 3. Hoeveel zoekwoorden moet ik in een bestandsnaam gebruiken?

  Het is aan te raden om één of twee relevante zoekwoorden te gebruiken in de bestandsnaam van je media. Het is niet nodig om te veel zoekwoorden toe te voegen, omdat dit er onnatuurlijk uit kan zien en kan worden beschouwd als een poging om zoekmachines te manipuleren.

 4. Hoe kan ik controleren of mijn bestandsnamen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines?

  Je kunt gebruikmaken van verschillende online tools om te controleren of je bestandsnamen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. Deze tools analyseren de bestandsnamen van je media en geven suggesties voor verbetering.

 5. Kan het wijzigen van bestandsnamen invloed hebben op mijn SEO-ranking?

  Ja, het wijzigen van bestandsnamen kan een positief effect hebben op je SEO-ranking, vooral als je relevante zoekwoorden toevoegt die overeenkomen met de inhoud van de media en de zoekwoorden die worden gebruikt op de pagina waarop de media wordt weergegeven.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd