Skip to main content

404 pagina

Term Definitie
404 pagina

Een 404-pagina is een pagina die wordt weergegeven wanneer iemand een pagina bezoekt die niet (meer)bestaat.

Het kan gebeuren dat een pagina is verwijderd of verplaatst, of als een gebruiker een typefout heeft gemaakt in de URL.

De pagina is vernoemd naar de HTTP-statuscode 404, die aangeeft dat de server de gevraagde pagina niet kan vinden.

Wie kent hem niet: de gevreesde 404-pagina.

De pagina waar je op terechtkomt als je per ongeluk op een niet-bestaande pagina klikt.

Maar wist je dat deze pagina eigenlijk heel nuttig kan zijn voor jouw website?

Ontdek hieronder waarom!

Het is een nachtmerrie voor elke website-eigenaar: een bezoeker klikt op een link en belandt op een 404-pagina. Vaak is dit het gevolg van een verkeerde link of een pagina die niet meer bestaat. Het kan een frustrerende ervaring zijn voor bezoekers, maar wist je dat je deze pagina juist kunt gebruiken om je website te verbeteren?

Wat is een 404-pagina?

Een 404-pagina is een foutmelding die wordt weergegeven wanneer een gebruiker probeert toegang te krijgen tot een pagina die niet bestaat. Het kan gebeuren als een pagina is verwijderd of verplaatst, of als een gebruiker een typefout heeft gemaakt in de URL. De pagina is vernoemd naar de HTTP-statuscode 404, die aangeeft dat de server de gevraagde pagina niet kan vinden.

Waarom is een 404-pagina belangrijk?

Hoewel een 404-pagina vaak wordt gezien als een negatieve ervaring voor bezoekers, kan het eigenlijk heel nuttig zijn voor jouw website.

Ten eerste kan het je helpen om fouten in je website op te sporen. Als je regelmatig 404-fouten ziet in je statistieken, weet je dat er iets mis is met je website en kun je deze fouten oplossen. Dit kan bijvoorbeeld door de verbroken link te herstellen of door de pagina opnieuw te uploaden.

Ten tweede kun je een 404-pagina gebruiken om je bezoekers te helpen. In plaats van simpelweg een foutmelding weer te geven, kun je de pagina zo ontwerpen dat deze nuttige informatie biedt aan de bezoeker. Je kunt bijvoorbeeld een zoekbalk toevoegen zodat de bezoeker snel de juiste pagina kan vinden, of je kunt links naar populaire pagina's op je website weergeven.

Hoe maak je een effectieve 404-pagina?

Als je besluit om een aangepaste 404-pagina te maken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet de pagina duidelijk maken dat de bezoeker op een foutpagina is beland, zodat deze niet in de war raakt. Dit kan bijvoorbeeld door een duidelijke foutmelding weer te geven en de tekst op de pagina aan te passen.

Ten tweede moet de pagina nuttige informatie bieden aan de bezoeker. Zoals eerder vermeld, kun je een zoekbalk toevoegen of links naar andere pagina's op je website weergeven. Je kunt ook een knop toevoegen waarmee de bezoeker contact met je kan opnemen als hij hulp nodig heeft.

Tot slot moet de pagina in lijn zijn met de rest van je website. Gebruik dezelfde stijl en kleuren als de rest van je website, zodat de bezoeker weet dat hij nog steeds op de juiste plek is.

Kortom, de 404-pagina is veel meer dan alleen maar een negatieve ervaring voor bezoekers. Het kan je helpen om fouten in je website op te sporen en je bezoekers te helpen om de juiste pagina te vinden. Als je een aangepaste 404-pagina maakt, kun je zelfs van deze foutpagina een effectief onderdeel van je website maken. Wie had gedacht dat zo'n gevreesde pagina eigenlijk zo nuttig kon zijn?

Dus, de volgende keer dat je op een 404-pagina terechtkomt, in plaats van te vloeken en te tieren, bedenk dan dat deze pagina eigenlijk kan helpen om de website te verbeteren. Of je kunt gewoon je computer uit het raam gooien, dat werkt ook. Maar dat raden we niet aan.

En onthoud: als je hulp nodig hebt bij het maken van een effectieve 404-pagina, vraag dan gerust om advies.

Want in deze wereld van technologie en internet, kun je nu eenmaal niet alles weten.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd