analytics google

Term Definitie
analytics google

Google Analytics, ofwel GA, is een superhandige gratis tool die Google aanbiedt. Met deze tool kan je als website-eigenaar of -beheerder bijhouden hoeveel mensen jouw site bezoeken, welke pagina's ze bekijken en nog veel meer. Het helpt je om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met jouw site, zodat je verbeteringen kunt aanbrengen om jouw website nog beter te maken.

Hoe werkt het?

Simpel gezegd, je plakt een stukje code op jouw website en voilà, Google Analytics begint met het bijhouden van gegevens. Deze code is uniek voor jouw website en zorgt ervoor dat GA alle bezoekersinformatie verzamelt en opslaat.

Wat kan je allemaal met Google Analytics?

Echt van alles! Hier zijn een paar voorbeelden van wat je kunt leren over jouw website en bezoekers:

  1. Hoeveel bezoekers heb je? Je ziet in één oogopslag hoeveel mensen jouw site bezoeken en hoe lang ze er blijven hangen. Superhandig om te weten of jouw site populair is of juist niet.

  2. Waar komen je bezoekers vandaan? Google Analytics laat zien waar jouw bezoekers vandaan komen, zowel geografisch als via welke bronnen. Zo weet je of je bijvoorbeeld meer bezoekers uit Nederland of België hebt en of ze jouw site vinden via Google, social media of andere websites.

  3. Welke pagina's zijn het populairst? Met GA zie je precies welke pagina's van jouw website het meest worden bekeken. Zo kan je erachter komen welke content het beste werkt en wat eventueel aangepast moet worden.

  4. Hoe doen mobiele bezoekers het? Tegenwoordig gebruiken veel mensen hun smartphone om websites te bezoeken. Google Analytics laat zien hoe jouw site presteert op mobiele apparaten, zodat je weet of je website geschikt is voor mobiel gebruik.

  5. Conversies bijhouden Je kunt doelen instellen in Google Analytics om bij te houden hoeveel bezoekers bijvoorbeeld een aankoop doen, een contactformulier invullen of zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief. Zo weet je of jouw site goed presteert op het gebied van conversies.

Hoe zit het met privacy?

Goed dat je het vraagt! In de Europese Unie geldt de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die strenge eisen stelt aan het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens. Google Analytics heeft verschillende instellingen waarmee je kunt zorgen dat je aan deze regels voldoet, zoals het anonimiseren van IP-adressen en het instellen van een bewaartermijn voor de gegevens.

Samenvattend

Google Analytics is dus een supertool om meer te weten te komen over jouw website en bezoekers. Het helpt je om jouw site te verbeteren en beter in te spelen op de behoeften van jouw doelgroep. En het mooiste? Het is helemaal gratis!

© 2022 Cloud Workx - Zevenblad 23, 7623 CH Borne, Nederland | KVK 08144910 +31 (0)53-2340100