Skip to main content

Indexeren

Term Definitie
Indexeren

Wat is indexeren?

Indexeren is het proces waarbij zoekmachines als Google, Bing en Yahoo informatie verzamelen, analyseren en organiseren over webpagina's om deze beter vindbaar te maken voor gebruikers. Door webpagina's te indexeren, worden ze opgenomen in de database van de zoekmachine en kunnen ze worden weergegeven in de zoekresultaten.

Het belang van indexeren

Indexeren is cruciaal voor het succes van een website. Zonder indexering zouden zoekmachines de inhoud van je website niet kunnen vinden en zou je website onzichtbaar zijn voor potentiële bezoekers. Een goed geïndexeerde website genereert meer organisch verkeer, wat kan leiden tot hogere conversies en meer inkomsten.

Hoe werkt indexeren?

Zoekmachines en crawlers

Zoekmachines maken gebruik van zogenaamde "crawlers" of "spiders" om het internet te doorzoeken en informatie te verzamelen. Deze crawlers navigeren door websites en volgen links om nieuwe pagina's te ontdekken. Ze verzamelen en verwerken informatie over de pagina's die ze vinden en sturen deze door naar de zoekmachine.

Het proces van indexering

Indexering begint met het crawlen van een webpagina. De crawler analyseert de inhoud van de pagina en maakt een lijst van de aanwezige links. Vervolgens wordt de inhoud van de pagina verwerkt en georganiseerd in een index, die fungeert als een soort kaartenbak. Deze index wordt gebruikt om relevante zoekresultaten te genereren wanneer iemand een zoekopdracht invoert.

Indexeringssignalen

Zoekmachines gebruiken verschillende signalen om te bepalen hoe belangrijk een webpagina is en hoe deze moet worden gerangschikt in de zoekresultaten. En kele van deze signalen zijn:

 • Trefwoorden: de aanwezigheid en het gebruik van relevante zoekwoorden in de tekst
 • Backlinks: het aantal en de kwaliteit van de links naar een webpagina van andere websites
 • Gebruikerservaring: factoren zoals laadtijd, mobiele bruikbaarheid en bouncepercentage
 • Sociale signalen: het aantal en de kwaliteit van de interacties op sociale media rond een webpagina

SEO en indexeren

Belangrijke factoren voor indexering

Om ervoor te zorgen dat je website goed geïndexeerd wordt, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren zijn:

 • Unieke en waardevolle inhoud: zorg ervoor dat je inhoud relevant, informatief en uniek is.
 • Duidelijke sitestructuur: maak een logische structuur met duidelijke navigatie en interne links.
 • Gebruik van meta-tags: optimaliseer je titel- en meta-beschrijvingstags om zoekmachines te helpen begrijpen waar je pagina over gaat.
 • Sitemap: maak een sitemap om zoekmachines te helpen je website gemakkelijker te crawlen en te indexeren.

Technieken om de indexering te verbeteren

Hier zijn enkele technieken die je kunt toepassen om de indexering van je website te verbeteren:

 • Maak regelmatig nieuwe, hoogwaardige content: zoekmachines waarderen websites die regelmatig nieuwe en waardevolle inhoud toevoegen.
 • Optimaliseer je afbeeldingen: zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd en voorzien van alt-tekst.
 • Maak gebruik van header-tags: structureer je inhoud met behulp van H1, H2, H3 en H4-tags om zoekmachines te helpen je pagina beter te begrijpen.
 • Verzamel kwalitatieve backlinks: zorg voor links naar je website vanuit betrouwbare en relevante bronnen.
 • Zorg voor een snelle laadtijd: optimaliseer je website om de laadtijd te minimaliseren en de gebruikerservaring te verbeteren.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Soms kunnen er problemen optreden waardoor je website niet goed geïndexeerd wordt. Enkele veelvoorkomende problemen zijn:

 • Geblokkeerde inhoud: zorg ervoor dat je geen belangrijke inhoud blokkeert met robots.txt of andere methoden.
 • Duplicate content: voorkom dubbele inhoud op je website, omdat dit de indexering kan bemoeilijken.
 • Fouten in de sitemap: zorg ervoor dat je sitemap geen fouten bevat en up-to-date is.
 • Gebroken links: controleer je website op gebroken links en repareer deze om de crawlervaring te verbeteren.

De toekomst van indexeren

Technologische ontwikkelingen

De technologie achter zoekmachines en indexeren blijft zich voortdurend ontwikkelen. Zoekmachines worden steeds beter in het begrijpen van natuurlijke taal, het herkennen van afbeeldingen en het verwerken van multimediale inhoud. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om je website te optimaliseren voor deze nieuwe technologieën en om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van SEO en indexeren.

Kunstmatige intelligentie en indexeren

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in het indexeren van websites. Zoekmachines zoals Google maken gebruik van AI om het gedrag van gebruikers beter te begrijpen en om zoekresultaten te personaliseren. Ook wordt AI ingezet om spam en manipulatieve SEO-tactieken te detecteren en te bestrijden. Het is daarom essentieel om te investeren in eerlijke en duurzame SEO-strategieën die gericht zijn op het creëren van waarde voor je bezoekers.

Het belang van aanpassingsvermogen

De wereld van SEO en indexeren verandert voortdurend. Nieuwe technologieën, algoritme-updates en veranderende gebruikersgewoonten zorgen ervoor dat je voortdurend je strategieën moet evalueren en aanpassen. Het is belangrijk om flexibel en aanpasbaar te zijn en om je website voortdurend te optimaliseren en te verbeteren.

Conclusie

Indexeren is een essentieel proces voor het succes van elke website. Het zorgt ervoor dat zoekmachines je website kunnen vinden, analyseren en rangschikken in de zoekresultaten. Door je website te optimaliseren voor indexering, vergroot je de zichtbaarheid en het organische verkeer, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere conversies en meer inkomsten. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in SEO en indexeren en pas je strategieën dienovereenkomstig aan.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen indexeren en crawlen?

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines zoals Google het web doorzoeken en informatie verzamelen over webpagina's. Indexeren is het proces waarbij deze informatie wordt georganiseerd en opgeslagen in de database van de zoekmachine, zodat deze kan worden weergegeven in de zoekresultaten.

Hoe lang duurt het voordat een nieuwe website wordt geïndexeerd?

De tijd die het kost om een nieuwe website te indexeren, kan variëren. Over het algemeen kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat een nieuwe website volledig is geïndexeerd door zoekmachines. Het kan echter sneller gaan als je een sitemap indient en je website actief promoot.

Kan ik zien welke pagina's van mijn website zijn geïndexeerd?

Ja, je kunt in Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools) een overzicht vinden van de geïndexeerde pagina's van je website. Dit geeft je inzicht in welke pagina's zijn geïndexeerd en of er problemen zijn met de indexering.

Synoniemen: indexatie, google indexering, website indexeren, indexeren google, google index, geïndexeerd

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd