Skip to main content

Wat is SEO / Zoekmachine Optimalisatie?

Wil je graag méér gratis bezoekers naar jouw website?

Dat komt mooi uit want in deze seo handleiding proberen we je zo kort en bondig mogelijk uit te leggen hoe je dat voor mekaar krijgt met SEO en SEO PowerSuite.

Maar eerst ...

Voordat we kunnen beginnen, eerst even kort een uitleg wat SEO eigenlijk is.

Wat is SEO?

Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en). Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachineadverteren.

Bron: Wikipedia

Het komt er dus op neer dat alle activiteiten die ervoor zorgen dat je méér bezoekers uit de zoekmachines krijgt vallen onder SEO.

Wat is zoekmachinemarketing?

Zoekmachinemarketing, ook wel bekend onder de Engelse term Search Engine Marketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Dat wil zeggen dat een webpagina op een prominente plaats bij de zoekresultaten van een zoekmachine komen te staan als een zoekmachinegebruiker een voor die webpagina relevante zoekterm intypt. Doordat de webpagina beter gevonden kan worden, verhoogt de effectiviteit van de reclameuiting op internet.

Search Engine Marketing kan worden verdeeld in twee deelgebieden: Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA).

Bron: Wikipedia

Wat is een webpagina?

Een webpagina is een pagina op het wereldwijde web. Webpagina's bestaan uit HTML- of XHTML-code en zijn bedoeld om met een webbrowser bekeken te worden. De browser zet de broncode om naar een leesbare pagina. Door hypertekst links in de HTML-code kan eenvoudig van de ene pagina naar de andere worden genavigeerd, een bezigheid die ook wel surfen op het internet wordt genoemd.

Bron: Wikipedia

Wat is een zoekmachine? En hoe werken ze?

Een zoekmachine is een computerprogramma waarmee informatie kan worden gezocht in een bepaalde collectie; dit kan een bibliotheek, het internet, of een persoonlijke verzameling zijn.

Zonder nadere aanduiding wordt meestal een webdienst bedoeld waarmee met behulp van vrije trefwoorden volledige tekst (full text) kan worden gezocht in het gehele wereldwijde web.

In tegenstelling tot startpagina's of webgidsen is er geen of zeer weinig menselijke tussenkomst nodig; het bezoeken van de webpagina's en het sorteren van de rangschikkingen gebeurt met behulp van een algoritme.

Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine, andere populaire zoekmachines zijn Yahoo!, Bing en Baidu.

Bron: Wikipedia

Zoekmachines hebben vaak 2 Functies:

  1. Indexeren van zoveel mogelijk webpagina's.
  2. Zo goed mogelijk beantwoorden van zoekopdrachten.

Hoe méér pagina's er geïndexeerd zijn en hoe beter het algoritme, hoe beter de antwoorden zijn en hoe blijer de zoekers.

Wat zijn de belangrijkste zoekmachines in Nederland en België?

Zoekmachine aandeel volgens Statcounter
20142015201620172018
94,06% 94,1% 93,85% 93,98% 93,92%

Volgens Statcounter is het marktaandeel van Google de laatste jaren zo'n 94%

Het heeft dus niet zo heel veel zin om op dit moment wat op de andere zoekmachines uit te doen.

OK, maar hoe werkt SEO?

SEO (PowerSuite) Proces

Zoekwoorden onderzoek

De eerste stap bij SEO is altijd het bepalen van de belangrijke zoekwoorden voor jouw website en webpagina's. Deze zoekwoorden bepalen het succes van jouw SEO campagne.

Posities & Verkeer Monitoring

In deze stap bepaal je jouw uitgangspositie voor de zoekwoorden en kijk je regelmatig of er vooruitgang zit in jouw posities en het aantal bezoekers naar jouw website.

Website Optimalisatie

Om goed gevonden te worden, moet je eerst gevonden worden door de zoekmachines. Deze zoekmachines moeten de website goed kunnen scannen en beoordelen. Een goed werkende website en een goede website structuur is dus heel belangrijk.

Webpagina's Optimaliseren

Om hoog te scoren in de zoekmachines voor bepaalde zoekwoorden / zoektermen, is het belangrijk om de landingspagina's goed te optimaliseren voor deze zoekwoorden.

Backlinks Analyseren

Naast het optimaliseren van de website en webpagina's is het hebben/krijgen van goede backlinks naar jouw website, minstens zo belangrijk. Zoekmachines zien veel goede backlinks namelijk als een signaal dat de website belangrijk is. Het is dan ook heel belangrijk om jouw huidige backlinks, backlinks naar de concurrenten en potentiële backlinks goed te analyseren op kwaliteit.

Linkbuilding

Alleen het analyseren van de backlinks is natuurlijk niet voldoende. Er moeten na de analyse ook daadwerkelijk backlinks verzameld worden. Dit proces wordt ook wel aangeduid als linkbuilding. Zonder goede backlinks en dus linkbuilding, lukt het maar heel weinig websites om hoog te scoren in Google.

Probeer SEO PowerSuite 7 dagen gratis

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Geen verplichtingen, puur voordeel!
Zie hoe je posities in Google verbeteren.

Méér dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd